REKLAM

1.“Geleceğimizin nasıl olmasını istiyorsanız......... öyle........ ”

cümlesindeki boşlukları en uygun şekilde aşağıdakilerden hangisiyle tamamlayabiliriz?

A) doğayı - koruyunuz

B) gençlerimizi - eğitiniz

C) insanları - yetiştirin

D) çocuklarınıza – davranınız



2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “doğrudan anlatım” vardır?

A) Yarınki davet için hazırlanıyor.

B) Her zaman somurtkan biriydi.

C) Biz de ip atlamak istiyoruz, diye bağırdılar.

D) Sınavının kötü geçtiğini söylemiş.



3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “varsayım” söz konusudur?

A) Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.

B) Çantasını omzuna alıp okula gitti.

C) İhtiyacın olan parayı bulamadığını düşün.

D) Aniden karşımıza çıkıverdi.



4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” anlamı vardır?

A) Bugün hava yağışlı olacak.

B) Bir fıkra anlattı ki gülmekten öldük.

C) Karpuzu ortasından bölüp yarısını yedik.

D) Eşyalarını düzenli kullanmayı öğrense bir de.



5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “beğenme” söz konusudur?

A) Sevgiyi tatmayan öğrenemez.

B) Deniz dalgaları aşkla geldi.

C) Güneş en büyük ışık kaynağıdır.

D) Meğer ne hızlı yürürmüş görmeliydin.



6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?

A) Sinema tiyatroya göre daha çok ilgi görür.

B) Trabzon, Antalya’dan daha yağışlıdır.

C) Bana aldığı hediyeyi çok beğendim.

D) Taner en çok top oynamayı sever.



7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “amaç-sonuç” ilişkisi vardır?

A) Ödevini yapmadığından annesi kızdı.

B) Bahçedeki köpeği eve getirdi.

C) Meryem'e hediyesini vermek için eve gitti.

D) Sınıfını geçerse ailesi bilgisayar alacak.

8.Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?

A) At sahibine göre kişner.

B) Rüzgar eken fırtına biçer.

C) Koyunu çok olanın ağılı da büyük olur.

D) Ufak suda, balık kendini büyük sanır.

 


9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “amaç-sonuç ilişkisi” yoktur?

A) Alışveriş yapmak için çarşıya çıktı.

B) Hastaneye gitmek için yola çıktı.

C) Ateşi olduğu için yatamadı.

D) Soru çözmek için dershaneye gitti.

 


10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kesinlik” an­lamı vardır?

A) Sıcak suya iyice alışmış olmalısınız.

B) Allah aşkına şu soruya bir de sen bak.

C) Sınavına çalıştığı için yüksek not aldı.

D) Bu haberi ondan duymuş olabilir.

 


11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nesnel yargı” söz konusu değildir?

A) Dünya nüfusu her geçen gün artıyor.

B) Konya, Türkiye’nin tahıl ambarıdır.

C) Hücre canlının en küçük yapı taşıdır.

D) Antalya, Türkiye’nin en güzel turistik kemle­rindendir.

 


{slidetoggle=CEVAPLAR:}

 

{pub}CEVAPLARI GÖRMEK İÇİN ÜYE OLUNUZ YA DA ÜYE GİRİŞİ YAPINIZ  {/pub}

{reg}

1-B, 2-C, 3-C, 4-D, 5-D, 6-C, 7-C, 8-C, 9-D, 10-C, 11-C{/reg}

{/slidetoggle}

You have no rights to post comments