REKLAM

1. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi en fazla yapım eki almıştır?

A) Bencil    B) Işıltılar

C) Batılılaşma    D) Emekliler



2. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yalnızca çekim eki almıştır?

A) Sorgu    B) Kuyuya

C) Yapının    D) Doğuda

 

 


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki kullanılmamıştır?

A)    Köyünüz buraya uzak mı?

B)    Babam dün iş gezisine gitti.

C)    Odayı niçin temizlemedin?

D)    Evleri saray gibiydi.



4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük birden çok yapım eki almıştır?

A)    Sibel çok görgülü biriydi.

B)    Arkadaşıyla Bodrum’a aitti.

C)    Bir an önce sınıf başkanını seçelim.

D)    Eğitim hayatım burada bitti.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yapısı diğerlerinden farklıdır?

A)    Mektupları nereye bıraktın?

B)    Her sabah bakıcı gelir nineme.

C)    Gözlüğü sınıfta unutmuş yine.

D)    Annesini davranışlarıyla kırıyordu.



6. “Paça ıslanmadan balık tutulmaz."

Yukarıdaki atasözünde kaç tane isim köklü sözcük vardır?

A) 1    B) 2    C) 3    D) 4


7. Aşağıdakilerden hangisinde “-ar, -er” yapım eki olarak kullanılmamıştır?

A)    Her öğrenci beşer soru çözmeli.

B)    Bakar bakmaz tanıdı onu.

C)    Yazar bu eserinde, tüm gerçekleri gözler önüne sermiş.

D)    Gider, öğretmene olanları anlatırsın.



8. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır?

A) Fakültede    B) Fakülteli

C) Fakülteler    D) Fakültesi




9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır?

A)    Tavandan tıkırtı geliyordu.

B)    Umut, terbiyeli bir çocuğa benziyor.

C)    Masayı yine odasına koymuş.

D)    Yarın aksam arabamı alacağım.



10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yapım eki almış bir sözcük vardır?

A)    Ayrılık dolu yıllar, acı bir lezzet veriyor insana.

B)    Sen dağlarda gezen, yavru bir ceylansın.

C)    Sınıfça gidelim o parka.

D)    Kapalı yollar bir bir açılıyor.


11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş söz­cük yoktur?

A)    Sessiz bir yerde ağlıyordu.

B)    Bana kırgın olduğunu biliyordum.

C)    İki saat içinde yanımda ol.

D)    Kiracılar bu ay ödeme yapamadı.



12. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapı yönüyle farklıdır?

A)    Dünyadaki en sadık dost kitaptır.

B)    Cankurtaran sahilde dolaşıyordu.

C)    İnsan, sıcak kanlı ve girişken olmalıdır.

D)    Atalarımız, “Yurtta barış, dünyada barış" demişler.



{slidetoggle=CEVAPLAR:}

{pub}CEVAPLARI GÖRMEK İÇİN ÜYE OLUNUZ YA DA ÜYE GİRİŞİ YAPINIZ  {/pub}

{reg}

1C, 2-B, 3-C, 4-A, 5-A, 6-B, 7-D, 8-B, 9-B, 10-A, 11-C, 12-B{/reg}

{/slidetoggle}

You have no rights to post comments